AcasaÎnregistrareConectare
Notă: Vă rugam ca atunci când problema dvs. a fost rezolvată să editaţi mesajul şi să adăugaţi icon-ul . Mulţumim!

Distribuiţi
 

 Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Mamicuta

Moderator

Moderator
Mamicuta

Mesaje : 16
Data de inscriere : 29/11/2022

Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual Empty
MesajSubiect: Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual   Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual I_icon_minitimeMar Noi 29, 2022 9:48 pm

Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual Calendar-menstrual
Un calendar menstrual te ajuta sa monitorizezi mai bine ce se intampla in cursul unui ciclu menstrual, care sunt zilele in care esti fertila si ai sanse mari sa ramai insarcinata, dar si cate zile dureaza ciclul tau.


In acest articol vei afla cum functioneaza sistemul tau reproducator, cand este bine sa concepi un copil pentru a ramane gravida si ce rol au hormonii in aparitia menstruatiei sau in sustinerea unei sarcini.

Importanta unui calendar menstrual
In primul rand, trebuie sa stii ca femeile se nasc cu un numar fix de ovule. In fiecare luna, un ovul asteapta sa fie fertilizat de un spermatozoid, iar daca acest lucru nu se intampla, corpul tau elimina ovulul. Apoi ciclul se repeta in fiecare luna.


Daca vrei sa ramai insarcinata cat mai repede, trebuie sa stii ce se intampla in fiecare zi din ciclul tau si cum influenteaza hormonii acest proces. Cunoscand informatiile complete, vei stii care sunt zilele cele mai bune pentru a concepe un copil, de aceea este util sa folosesti un calendar menstrual.


Cum functioneaza sistemul reproducator feminin
Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual Aparat-reproducator-feminin-ciclu-menstrual
Sistemul reporductiv feminin este alcatuit din:


Uter: locul unde se dezvolta bebelusul in timpul sarcinii. Uterul are un o membrana care il captuseste si care se numeste endometru. Endometrul se ingroasa in fiecare luna pentru a sustine un ovul fertilizat, daca acesta exista. Ce este uimitor in ceea ce priveste uterul? Inainte de sarcina, uterul are dimensiunea unei mandarine, insa pana la finalul sarcinii, acesta creste de aproape 5 ori mai mult.


Ovare: Sunt doua organe mici care se afla in fiecare parte a uterului si unde sunt pastrate ovulele inca de la nasterea ta. Te nasti cu 1 pana la 2 milioane de ovule si vei elibera sute de ovule in timpul anilor fertili. Cele mai multe dintre ovulele ramase sunt reabsorbite de corp, motiv pentru care la menopauza – adica atunci cand vei avea 51-55 de ani, vor mai ramane, in medie, aproximativ 1000 de ovule in ovare.


Trompe uterine: Sunt doua tuburi, cate unul pentru fiecare ovar, prin care circula ovulele care sunt eliberate din ovare si care ajung la uter.


Col uterin (cervix):  Zona care desparte uterul de vagin.


Vaginul: Canal care face legatura dintre uter si partea exterioara a sistemului reproducator.


Cum se calculeaza un ciclu menstrual?
Prima zi a ciclului se considera prima zi de menstruatie, adica ziua in care incepi sa sangerezi. Din acea zi si pana la urmatoarea zi in care apare menstruatia se calculeaza lungimea unui ciclu menstrual.


Lungimea medie a ciclului menstrual este de 28 de zile, dar poate sa dureze mai putin – 23 de zile  -  sau mai mult – 32 de zile. In oricare din aceste cazuri, se considera un ciclu menstrual regulat, daca menstruatiile tale apar la perioade egale de timp. Sunt insa si situatii cand ciclul menstrual variaza, adica menstruatiile nu apar la un numar fix de zile.


Chiar daca ai un ciclu menstrual regulat, se poate intampla sa ai uneori intarzieri de cateva zile, dar daca exista perioade mai mari de timp in care menstruatia nu apare sau numarul de zile ale unui ciclu difera de la o luna la alta, atunci iti recomand un consult medical fiindca este posibil sa ai un ciclu menstrual neregulat.  


Hormonii – ce efecte produc in corp, in fiecare etapa din calendarul menstrual
Hormonii calatoresc prin sange, dar si tesuturi si organe. Atunci cand un hormon ajunge la un anumit organ, ii transmite un semnal chimic care spune celulelor ce sa faca.


La fel se intampla si in corpul unei femei: exista mai multe tipuri de hormoni, fiecare transmitand un alt semnal chimic celulelor.


GnRH este un hormon produs in creier, in hipotalamus, avand rol in stimularea altor doi hormoni care sunt esentiali pentru reproducere: hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Acesti hormoni sunt cei care controleaza eliberarea ovulelor din ovare in fiecare ciclu.


Ovarele produc estrogen care are diverse roluri in corpul tau: de la dezvoltarea sanilor pana la mentinerea proceselor de la nivelul tesuturilor ce fac parte din aparatul reproducator.


Progesteronul este un alt hormon produs de ovare si care impreuna cu estrogenul mentine ciclul de reproducere regulat si ajuta organismul sa sustina sarcina atunci cand ovulul este fertilizat.


Calendar ciclu menstrual: menstruatia, faza foliculara, ovulatia, faza luteala.
Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual Calendar-menstrual-etape-ciclu
Un ciclu menstrual este impartit in mai multe faze:


menstruatia
faza foliculara
ovulatia
faza luteala
Daca luam ca exemplu un ciclu de 28 de zile, iata ce se intampla in cele 4 faze.


Menstruatia: Zilele 1 pana la 5
Atunci cand apar sangerarile, nivelul de estrogen si progesteron sunt la un nivel scazut. Sangerarile dureaza 3-7 zile, dar in medie 5 zile este perioada menstruatiei.


Faza foliculara: Zilele 1 pana la 13
Prima zi de sangerare este si prima zi din faza foliculara. In aceasta faza, corpul tau pregateste uterul si ovulele pentru o eventuala sarcina. Mai precis, hormonul GnRH ridica nivelul de FSH care stimuleaza ovarele sa inceapa pregatirea a 15-20 de ovule. Fiecare ovul are propriul saculet de protectie numit folicul.


Un folicul creste mai repede decat celelalte ajungand pana la 1 cm diametru, rezultand astfel ovulul care va fi eliberat in uter. Daca exista doi foliculi mai mari, care elibereaza ovule fertilizate in acelasi timp, atunci acele ovule se vor dezvolta in gemeni.


Faza foliculara dureaza pana in ziua 13 si este cea care determina lungimea unui ciclu. Daca aceasta faza este mai lunga, ciclul este mai lung. Daca este mai scurta, atunci perioada reproductiva poate sa dureze 23 de zile.


FSH stimuleaza, de asemenea, ovarele pentru a produce estrogen, care are mai multe efecte asupra sistemului reproducator în aceasta etapa. Estrogenul stimulează creșterea celulelor din endometru. În consecinta, mucoasa uterina devine mai groasa, iar fluxul de sange creste.  Aceste modificari iti pregatesc uterul pentru a susține o sarcina. Daca nu ramai insarcinata, atunci ovulul este eliminat impreuna cu mucoasa respectiva.  


Estrogenul determină colul uterin sa devina mai alunecos, pentru a ajuta spermatozoizii sa alunece mai usor prin colul uterin catre uter.


Ovulatia: Ziua 14
Ovulatia se intampla atunci cand un ovul este eliberat din ovar, deci cu aproximativ 14 zile inainte de prima zi a menstruatiei urmatoare. Astfel, in cazul unui ciclu de 28 de zile, ovulatia poate avea loc in ziua a 14-a.  Cresterea estrogenului stimuleaza cresterea hormonului LH care declanseaza ovulatia. Poti sa cumperi un test de ovulatie daca iti doresti sa ramai insarcinata si vrei sa stii ziua exacta a ovulatiei. O metoda mai simpla este sa folosesti un calendar menstrual pentru a nota zilele in care are loc menstruatia si deci sa poti observa mai usor cate zile are ciclul tau.


La aproximativ 36 de ore dupa cresterea LH, ovulul se desprinde din folicul si este lasat in trompa uterina unde ovulul este pregatit pentru fertilizare, asteptand deci un spermatozoid.


STIAI CA?  Un ovul supravietuieste in trompa uterina timp de 12-24 de ore, in timp ce un spermatozoid ajuns in vagin supravietuieste si 5 zile. Asadar, daca ovulatia se produce in a 15-a zi, este posibil care sperma existenta in corp in zilele 10-15 ale ciclului sa ajunga la ovul.


RECOMANDARE Daca vrei sa ramai insarcinata, cea mai buna abordare este sa incepi sa faci sex in fiecare zi, cu doua zile inainte de ovulatie, dar si in ziua ovulatiei, pentru a avea siguranta ca exista sanse maxime ca ovulul sa fie fertilizat.


Faza luteala: Zilele 15 - 28
Faza luteala incepe dupa ce a avut loc ovulatia. Intr-un ciclu de 28 de zile, poate incepe in ziua 15. Nivelul hormonilor FSH si LH sunt in scadere. Perioada in care puteai concepe un copil a trecut, asadar corpul tau se pregateste fie pentru menstruatie, fie pentru sarcina.  


In ovar, foliculul gol se transforma intr-un conglomerat galben numit corpus luteum care produce progesteron si care duce la modificarea mucusului din colul uterin. Vei observa ca secretiile vaginale devin mai consistente si mai lipicioase in aceasta etapa a ciclului.


Progesteronul afectează si mucoasa uterului care continuă să se îngroașe, ca rezultat al aportului crescut de sânge si care se pregateste sa hraneasca ovulul, daca acesta a fost fertilizat.


Dacă o celulă de spermă a fertilizat cu succes ovulul, acesta incepe sa se divida in mod continuu. Aglomerarea de celule (denumita zigot, apoi embrion) se misca spre uter. În aproximativ o săptămână, se va implanta probabil în mucoasa uterina si acela este momentul in care vei deveni insarcinata. Daca folosesti un test de sarcina la o saptamana de la implantare, vei observa ca testul indica un rezultat pozitiv. In cel mult doua saptamani de la fertilizare, veti simti si primele semne specifice sarcinii: sensibilitatea sanilor, senzatia de greata. In timpul sarcinii, atat estrogenul cat si progesteronul cresc rapid.


Dacă ovulul nu este fertilizat sau nu este viabil, acesta se dezintegreaza în timp ce se deplasează prin trompa uterina catre uter, iar resturile sale vor fi eliminate impreuna cu sangerarile menstruale. Progesteronul si estrogenul scad, daca nu esti insarcinata, provocand scaderea fluxului de sange de la nivelul mucoasei uterine, de aceea aceasta incepe sa se descompuna si este eliminata in perioada menstruatiei.  


Crampele menstruale sunt si ele consecinta dezintegrarii mucoasei uterine, fiindca inflamatia duce la contractarea muschilor uterini iar aceste contractii sunt dureroase. In cele din urma, mucoasa uterina, ovulul dezintegrat si vasele de sange care s-au rupt provoaca sangerarile pe care le cunosti sub forma de menstruatie.Ciclul menstrual se reia in acest mod, pana la menopauza, daca nu este intrerupt temporar de existenta unei sarcini.
Sus In jos
 

Calendar menstrual – Totul despre ciclul menstrual

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

 Subiecte similare

-
» [JOC] Ce parere ai despre?
» Despre Linux
» Despre droguri!
» Ce stiti despre OZN-uri?
» 10 mituri despre conceptie

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Sfatul mamicilor :: Fertilitate :: UTILE PENTRU CONCEPTIE :: Calendar menstrual-