AcasaÎnregistrareConectare
Notă: Vă rugam ca atunci când problema dvs. a fost rezolvată să editaţi mesajul şi să adăugaţi icon-ul . Mulţumim!

Distribuiţi
 

 Teste in sarcina pentru fiecare trimestru

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Mamicuta

Moderator

Moderator
Mamicuta

Mesaje : 16
Data de inscriere : 29/11/2022

Teste in sarcina pentru fiecare trimestru Empty
MesajSubiect: Teste in sarcina pentru fiecare trimestru   Teste in sarcina pentru fiecare trimestru I_icon_minitimeMar Noi 29, 2022 10:37 pm

Teste in sarcina pentru fiecare trimestru Teste-in-sarcina-obligatorii
Teste in sarcina - cat de necesare si obligatorii sunt? - este o intrebare la care se gandeste fiecare femeie atunci cand afla ca este insarcinata.  Un bebeluş sănătos este tot ceea ce îşi doreşte fiecare mămică. Detectarea problemelor din timpul sarcinii este posibilă pentru că tehnologia a evoluat şi medicii au posibilitatea să identifice anumite malformaţii în dezvoltarea bebeluşului din burtică.


Nu toate problemele pot fi detectate din timpul sarcinii dar cele mai multe din ele (malformaţii grave, defect de tub neural, sindromul Down) pot fi identificate dacă mămica se prezintă la testele obligatorii din timpul sarcinii.


Tipurile de teste in sarcina
Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le solicită în timpul sarcinii şi care au rolul de a identifica atât starea de sănătate a mamei cât şi a fătului.


  • Analize medicale in sarcina: sânge, urină
  • Analiza secreţiei vaginale
  • Teste de screening pentru identificarea riscului de apariţie a unor malformaţii.
  • Teste de diagnostic
  • Ecografiile de control



In funcţie de trimestrul de sarcină, tipurile de teste de mai sus sunt necesare. O parte din ele sunt obligatorii, altele sunt solicitate de medic în funcţie de rezultatele obţinute anterior sau de istoricul medical al mamei.


Pentru a depista existenţa unei sarcinii, are loc o testare de sânge – identificarea nivelului de Beta-HCG din sânge, hormonul specific sarcinii şi o ecografie care să confirme ataşarea ovulului fertilizat de peretele uterin.


Teste în primul trimestru de sarcină
Analize medicale de sânge, urină si secreţie vaginală


  • Hemoleucograma completă
  • Analize de coagulare – PT ( Timpul Quick) , APTT (Timpul de tromboplastina partial activat) si Fibrinogen
  • Creatinina serica
  • Uree serica
  • Glucoză serica
  • TGO (Transaminaza glutam oxalica) si TGP (Transaminaza glutam piruvica)
  • TPO (Ac Anti-Tireoperoxidază)
  • Markeri endocrini : TSH (Tirotropina), FT4 (Tiroxina libera), Beta-HCG, Estradiol, FSH (Hormonul foliculostimulant), LH (Hormonul luteinizant), Progesteron, Prolactina
  • Markeri infecţioşi : Ac Anti-Toxoplasma (IgM si IgG),  Ac Anti-virus Rubeolos (IgM si IgG), Ac Anti-CMV (IgM si IgG).
  • Testare HIV, HBS (hepatita B) si HCV (Hepatita C).
  • Grupa de sânge şi Rh-ul.
  • Teste de secreţie vaginală şi urină (sumar urină, urocultură).



Ecografie de control
Ecografie de control si confirmare a sarcinii are loc in saptamanile 5-10 de sarcina si in cadrul ei au loc primele măsurători ale embrionului – CRL (lungimea cap-coadă), Ritmul cardiac (160-180 bătăi pe minut – în medie), vârsta gestaţională, mărimea uterului, poziţia embrionului şi a sacului Yolk, etc.


Ecografia fetală de trimestrul 1 (Bitest sau dublu test)
Această ecografie este obligatorie pe parcursul sarcinii şi extrem de importantă fiindcă detectează riscul existenţei unor malformaţii congenitale grave. Ea se realizează abdominal sau pe cale vaginală (mai ales dacă se doreşte o examinare de fineţe a structurii organismului fătului).


Bitestul (dublu test in sarcina) identifică astfel riscul de apariţie a unor anomalii în structura corpului fătului (la nivelul membrelor, inima în afara organismului, etc) sau a riscului de apariţie a următoarelor malformaţii: Trisomia 21, Trisomia 18, Trisomia 13. Se poate măsura în funcţie şi de istoricul medical: riscul de preeclampsie, riscul pentru toate bolile hipertensive, risc de deces intrauterin. De aceea sunt atat de importante aceste tipuri de teste in sarcina.


Pentru a obţine rezultate cât mai exacte, se recomandă calcularea riscului nu doar pe baza măsurătorilor ecografice (Lungimea cranio-caudală – CRL, Translucenţa nucală, osul nazal, ductul venos, fluxul prin valva tricuspidă) dar şi pe baza unor rezultate obţinute din recoltarea de sânge matern (Free-Beta hCG si PAPP-A).


In urma rezultatelor obţinute – deci a riscului calculat – medicul va decide dacă este necesar un test de diagnostic. In cazul în care se stabileşte cu acordul mamei că trebuie efectuat un astfel de test poate avea loc biopsia de vilozităţi coriale (chorionic villus sampling) – între 11 şi 16 săptămâni.


Acest test este unul invaziv fiindcă presupune recoltarea de ţesut placentar cu ajutorul unui ac, de aceea există şi riscuri. Despre cum se realizează şi ce riscuri implică poţi afla aici: Biopsia de vilozitati coriale (placentara).


Teste medicale în trimestrul 2 de sarcină


Analize medicale de sânge, urină si secreţie vaginală
Intre saptamana 16 de sarcina şi saptamana 18 de sarcina, medicul solicită repetarea anumitor teste de sânge şi urină dar şi o ecografia de rutină. La această ecografie se poate afla sexul bebeluşului.


Testele de sânge solicitate în mod normal sunt:  Hemoleucograma completă, indicatori de coagulare sânge (PT - Timpul Quick, si Fibrinogen), Ac Anti-Toxoplasma IgM, Ac Anti-CMV IgM, teste de secreţie vaginală şi urină (sumar urină, urocultură).


Ecografia de morfologie fetală de trimestrul II
Intre sapatmana 22 si saptamana 24 de sarcină se efectuează ecografia de mofologie fetală de trimestrul II (triplu test) care are scopul de a identifica anumite anomalii şi de a realiza măsurători ale fătului şi uterului. Se vor analiza astfel dimensiunile pentru: cap/ sistem nervos central, faţă (integritatea maxilarului, osul nazal, gura, ochii), cordul, abdomenul (organele interne), membrele posterioare şi inferioare, coloana vertebrală, pelvisul, poziţia placentei şi cantitatea de lichid amniotic, lungimea colului.


Dacă testul de morfologie fetală identifică un risc ridicat de malformaţii, medicul recomanda un  test de diagnostic : amniocenteza. Acest test este insă unul invaziv şi de aceea prezintă riscul de pierdere a sarcinii. Părinţii, la sfatul medicului, vor decide dacă acceptă sau nu acest test care va pune şi un diagnostic. In cazul unor malformaţii grave, se poate face operaţia de avort până la 24 de săptămâni; după această perioadă se va opera extragerea fătului doar dacă este un caz medical care impune această soluţie.


Teste medicale în trimestrul 3 de sarcină
Trimestrul III de sarcină începe în săptămâna 29 de sarcină. Bebeluşul creşte progresiv , organele interne se maturizează şi evoluează, creierul se dezvoltă iar bebeluşul exersează tot mai multe mişcări care îl pregătesc pentru viaţă (respiraţia, sughiţul, mişcările membrelor  şi corpului, inghiţitul, clipitul) deşi are loc din ce în ce mai puţin în uter.


Ecografia de morfologie fetală de trimestrul III
Intre saptamana 32 de sarcina şi saptamana 34 de sarcina se recomandă ecografia de morfologie fetală de trimestrul 3 care are ca scop măsurarea fătului: greutatea fetală, dimensiunile capului, membrelor, vasele de sânge, tonusul fetal, respiraţia şi circulaţia sângelui. In plus se vor face măsurători legate de mărimea colului uterin, a osului pubian, uterului, cantitatea de lichid amnotic, etc.


Pe lângă testele de sânge uzuale şi cele de urină, medicul recomandă un examen de secreţie vaginală cu recoltarea de culturi din colul uterin ceu au ca scop depistarea streptococului de grup B.


In ultima lună de sarcină, vizitele medicale se vor realiza săptămânal – ecografia având rolul de control de rutină şi este menită să identifice poziţia fătului, a colului uterin dar şi alţi indicatori care preconizează momentul naşterii.


La fiecare vizită medicală se vor măsura cresterea in greutatea a gravidei şi tensiunea arterială.


Dacă mama are un istoric medical cu diverse boli şi afecţiuni, vor fi necesare analize medicale suplimentare sau tratamente specifice afecţiunilor respective ( ex: diabetul gestational, candidoză, facatorul Rh negativ, HIV, hipertensiune, etc).
Sus In jos
 

Teste in sarcina pentru fiecare trimestru

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

 Subiecte similare

-
» Dureri in sarcina
» Saptamana 1 de sarcina
» Dublu test in sarcina
» Triplu test in sarcina
» Ceaiuri interzise in sarcina

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Sfatul mamicilor :: Sarcina :: PENTRU GRAVIDE :: Teste si analize-