AcasaÎnregistrareConectare
Notă: Vă rugam ca atunci când problema dvs. a fost rezolvată să editaţi mesajul şi să adăugaţi icon-ul . Mulţumim!

Distribuiţi
 

 Amniocenteza - beneficii si riscuri

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
Mamicuta

Moderator

Moderator
Mamicuta

Mesaje : 16
Data de inscriere : 29/11/2022

Amniocenteza - beneficii si riscuri Empty
MesajSubiect: Amniocenteza - beneficii si riscuri   Amniocenteza - beneficii si riscuri I_icon_minitimeMar Noi 29, 2022 10:46 pm

Amniocenteza - beneficii si riscuri Amniocenteza-beneficii-riscuri
Amniocenteza este o analiza recomandata in sarcina, atunci cand testele de screening indica riscul unei complicatii in sarcina sau riscul ca bebelusul sa se dezvolte anormal. Amniocenteza are beneficii multiple dar este un test invaziv, de aceea prezinta si riscuri ce trebuie luate in calcul.

In cazul in care medicul decide ca este necesar sa afle un diagnostic exact, poate solicita acest tip de test care se realizeaza dupa saptamana 16 de sarcina.

Amniocenteza presupune extragerea unei cantitati de lichid amniotic prin intoducerea unui ac foarte subtire prin burtica, in interiorul uterului. Lichidul extras contine celule ale pielii bebelusului si urina, elemente care se prelucreaza in laborator si sunt cultivate pentru cateva zile. In urma examinarii celulelor, medicul specialist poate identifica daca bebelusul are o anomalie cromozomiala ( de ex, sindromul Down, spina bifida).

Extragerea lichidului dureaza cateva secunde si este posibil sa fie insotita de contractii usoare sau durere locala. Desi acul este introdus in interiorul sacului amniotic, riscul ca bebelusul sa fie ranit este foarte mic, fiindca medicul va alege cea mai indepartata zona de bebelus.

Amniocenteza - indicatii medicale

Amniocenteza are un grad ridicat de precizie in ceea ce priveste diagnosticul unei anomalii - in jur de 99,4%. In plus, prin amniocenteza pot fi detectate foarte multe anomalii genetice care impiedica dezvoltarea normala a bebelusului tau, de exemplu: sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindromul Turner, sindromul Klinefelter, fibroza chistica, sindromul DiGeorge,etc.

Depistarea din timpul sarcinii si diagnosticarea unei anomalii este extrem de importanta, fiindca parintii pot decide daca doresc sau nu sa intrerupa sarcina. Oricum, in cele mai multe cazuri, acest tip de analiza este solicitata in anumite conditii: testele de screening indica un grad ridicat de risc al unei anomalii genetice, parintii sau bunicii au avut defecte cromozomiale, varsta mamei depaseste 35 de ani, in istoricul medical al mamei au existat mai multe avorturi spontante, anumite simptome sarcina etc.



Important: Amniocenteza ajuta la depistarea unor probleme care se pot trata in timpul sarcinii, de aceea este util acest tip de test in cazul in care medicul are suspiciuni asupra diagnosticului.

Tot in urma acestui test se poate determina cu certitudine sexul copilului, o informatie pe care multi parinti o considera importanta.

Amniocenteza - riscuri si efecte secundare
Amniocenteaza presupune introducerea unui ac foarte subtire in uter, motiv pentru care reprezinta un test invaziv ce poate avea ca urmari un avort spontan. Totusi, rata de risc nu este foarte ridicata: in 1/200 - 1/400 cazuri se produce pierderea sarcinii. Riscurile sunt cu atat mai mici cu cat medicul care face testarea respectiva are mai multa experienta si beneficiaza de aparatura performanta.

In timpul amniocentezei, medicul este asistat permanent si poate observa orice miscare cu ajutorul ecografului, de aceea riscul ca bebelusul sa fie ranit cu acul in timpul acestui test este cu mult redus.

Stiai ca? Ai libertatea de a decide daca vrei sa faci acest tip de analiza sau nu. Nu exista o decizie buna sau gresita, totul depinde de tine si de modul in care pui in balanta riscul ca bebelusul sa aiba o anomalie cu riscul de a pierde sarcina.

Multe mamici aleg sa accepte riscul pe care il implica amniocenteza pentru ca doresc sa fie pregatite emotional in cazul in care bebelusul se naste cu nevoi speciale. Exista mamici care aleg o intrerupere de sarcina in urma unui diagnostic stabilit prin intermediul acestei analize. Daca insa vei pastra bebelusul indiferent de rezultatul analizelor, nu te supui riscului de a pierde sarcina prin aceasta procedura medicala.

Cu cat testarea lichidului amniotic se face mai devreme in sarcina, cu atat riscul este mai ridicat. Saptamanile 18-19 sunt cele mai potrivite pentru o astfel de analiza!

In urma unei amniocenteze este posibil sa apara efecte secundare precum:


  • amniotita (infectia uterului)
  • scurgeri de lichid amniotic in urmatoarele 2-3 zile
  • avort spontan (riscul de 5% scade considerabil daca medicul are experienta)
  • ranirea bebelusului (foarte rara)


In cazul in care mama are Rh negativ iar tatal Rh pozitiv, medicul va decide masurile necesare in cazul unei amniocenteze.

Amniocenteza este o analiza utila in sarcina fiindca are un grad mare de acuratete in cazul diagnosticarii multor anomalii cromozomiale ale bebelusului. In plus, in functie de rezultate poti decide daca doresti sau nu sa pastrezi sarcina, sau te poti pregati emotional pentru a creste un copil cu nevoi speciale. Decizia privind acordul asupra acestei analize apartine parintilor!
Sus In jos
 

Amniocenteza - beneficii si riscuri

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Sfatul mamicilor :: Sarcina :: PENTRU GRAVIDE :: Amniocenteza-