AcasaInregistrareConectare
Notă: Vă rugam ca atunci când problema dvs. a fost rezolvată să editaţi mesajul şi să adăugaţi icon-ul . Mulţumim!

Distribuiţi
 

 Istoricul jocurilor olimpice (jocurile olimpice antice)

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos 
AutorMesaj
JunckY

Administrator

Administrator
JunckY

Numarul mesajelor : 1623
Data de inscriere : 15/12/2014
Multumiri : 9

Istoricul jocurilor olimpice (jocurile olimpice antice)   Empty
MesajSubiect: Istoricul jocurilor olimpice (jocurile olimpice antice)    Istoricul jocurilor olimpice (jocurile olimpice antice)   I_icon_minitimeVin Ian 09, 2015 5:39 pm

Jocurile olimpice in antichitate.

Jocurile olimpice antice, denumite originar jocuri olimpice (Olympiakoi Agones) au constat dintr-o serie de competitii atletice care aveau loc pe o arena intre diferite orase ale Greciei Antice. Acestea au inceput in anul 776 i.Hr ( inainte de Hristos) in Olympia, Grecia, si s-au serbat pana in anul 393 cand au fost desfiintate de imparatul roman Teodosiu I. Unele surse considera anul 884 i.Hr. ca data probabila a primelor Jocuri Olimpice, totusi, pentru istorici incepand cu anul 776 i.Hr. exista o cronologie exacta a jocurilor.

Istoric

Jocurile se desfasurau la fiecare patru ani, vara, in zilele sarbatorilor lui Zeus, in nord-vestul Peloponesului, in campia Olimpia. Participau doar barbatii de origine greceasca in timp ce femeilor nu le era permisa prezenta nici ca spectatoare. De asemenea, doar cetatenii liberi erau admisi, sclavii fiind exclusi.
Organizarea jocurilor, judecarea rezultatelor si decernarea premiilor se faceau de catre magistrati numiti Helladonike. Jocurile durau cinci zile si incepeau cu o procesiune solemna si cu jertfe, cu defilarea concurentilor si juramantul olimpic. In ziua a doua avea loc intrecerea tinerilor de 18-20 ani dupa care, in ziua a treia intreceri de alergare, lupte, pugilat si pancratiu. Cea mai disputata proba, cea de pentatlon avea loc in ziua a patra urma*te de intrecerile „hoplitodorilor” (oameni inarmati), alergarile de care si calaria. De-a lungul timpului, ordinea intrecerilor s-a modificat de nenumarate ori. In ziua a cincea erau premiati invingatorii (Olimpionike, invingator la Olimpia) care primeau o cununa din ramuri de maslin salbatic. Cei care isi mentineau titlul de campion la mai multe editii succesive sau erau castigatori a mai multor jocuri care se desfasurau pe teritoriul Greciei se numeau periodonikes.
Jocurile Olimpice au fost cele mai vechi dintre cele patru evenimente atletice nationale care faceau parte din jocurile periodos, sau de “circuit”. Celelalte trei au fost: Jocurile Pytice din Delphi, Jocurile Istmice din Corint si Jocurile din Nemeea.
O deosebire importanta dintre Jocurile grecesti si cele moderne este ca toate evenimentele atletice indiferent de gradul de importanta erau organizate sub patronajul unei divinitati. La Delphi era onorat zeul Apollo, iar în Corint si Nemeea zeul Poseidon. Se credea ca zeii le dau atletilor forta fizica si abilitatea necesara pentru a putea participa cu succes la Jocuri, si drept urmare, atletii se inchinau la zeitatile respective.
In timpul jocurilor olimpice incetau orice conflicte politice si militare dintre cetatile grecesti, instituindu-se asa-zisa „pace olimpica”. Intervalul dintre doua editii se numea „olimpiada”. Evenimentele importante din istoria acestei perioade sunt exprimate prin numarul de ordine al Olimpiadei: de exemplu, lupta de la Termopile a avut loc in primul an al Olimpiadei 75 (480 î.Hr.).
Traditia spune ca incepand cu anul 720 i.Hr. atletii concurau dezbracati.
Ultima editie a jocurilor a avut loc in anul 392, fiind interzise doi ani mai tarziu printr-un edict al imparatului roman Teodosiu I, din prejudecata religioasa (acesta era crestin, iar membrilor acestui cult le repugnau toate traditiile legate de religiile pagane), el ordonand distrugerea cladirilor Olimpiei. Pana la acest moment final, timp de 12 secole Jocurile Olimpice s-au desfasurat neintrerupt o data la patru ani; au avut loc 293 de editii. In anul 426, Teodosiu al II-lea a ordonat distrugerea edificiilor din Olimpia.

Informa-tii furnizate de Wikipedia, enciclopedia libera.
Sus In jos
http://resurse-fg.forumgratuit.ro
 

Istoricul jocurilor olimpice (jocurile olimpice antice)

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Realitate :: Sport :: Jocurile Olimpice-